VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozó Ópusztaszeren

Az ország legnagyobb íjász együttlövése 2013. június 29-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozó rendezvényen!

Az országosan és nemzetközileg is igen népszerű fesztiválra a szervezők Ópusztaszerre hívják, gyűjtik össze 2007 óta a hagyományőrző, vagy történelmi íjakat használó magyarságot a Kárpát-medencéből.  Céljuk, hogy méltó módon és helyszínen emlékezzenek meg a honteremtő Árpád fejedelemről, hős vitézeiről és a méltatlanul elfeledett első honvédő háborúról, a fényes győzelmet hozó pozsonyi csatáról (907).

Első alkalommal Árpád-vezér és a pozsonyi csata évfordulójának emlékére 1100 nyílvessző egyszerre történő kilövése volt a cél. A szervezők már ekkor elhatározták, hogy minden esztendőben megtartják a Nyílzáport, egyre több íjászt és szakmabelit összegyűjtve és egyre gazdagabb programokat kínálva, hogy ezáltal is népszerűsítsék a magyar hagyományőrző íjászatot és népünk eme fényes történelmi korszakát.

Az íjásztalálkozó leglátványosabb eleme, csúcspontja ebben az esztendőben is a nyílzápor lesz. A közel kétezer főnyi hagyományőrző íjász, korhű öltözetben önmagában véve is különleges látványt nyújt, azonban az igazi produkció az együttlövés lesz, amikor is a résztvevők szemléltetik honfoglalóink rettegett harcmodorát, a nyílzáport. Bátran állíthatjuk: a világ legnagyobb íjász együttlövése az ópusztaszeri!

Az idei évben a dicsőséges pozsonyi csatát is színre viszik: több száz fős hadak, lovasok és gyalogosok ütköznek meg a szeri pusztán, megelevenítve népünk első honvédő háborúját.

Az érdeklődőket – és nem csak az íjászat szerelmeseit – egész napos programok, kézműves vásár várja. A X. századi vitézek haditáborában megtudhatjuk, hogyan teltek eleink harcos és békés hétköznapjai, milyen volt szálláshelyük, milyen kézműves foglalkozásokat űztek mesterien, kipróbálhatjuk a különféle íjakat és nyilakat. A kisebbeket vásári komédia, középkori játékok várják, lesz honfoglalás kori lovasbemutató, szakmai előadások és fórumok.

Rendezvény megnevezése: VII. Nyílzápor és Íjásztalálkozó

Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.)

Időpont: 2013. június 29. (szombat)

Bővebben:

www.opusztaszer.hu

www.facebook.com/opusztaszer

 

Komment lehetőség lezárva.