Aktuális játékok, pályázatok a Somogyi-könyvtárból

Mátyás a világpolitika színpadán – birodalomépítési stratégia diákoktól

A Somogyi-könyvtár és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület történelmi pályázatot hirdet iskolások számára. A pályázóknak 3-5 oldal terjedelemben, a megadott források ismeretében (a 15 éves uralkodó helyébe képzelve magukat) saját birodalomépítési stratégiájukat kell bemutatniuk. Történelmi tényekből kiindulva, a korabeli politikai és társadalmi viszonyok figyelembevételével születhetnek egyéni elképzelések is Mátyás király birodalmának újragondolására.Birodalomszervezői elképzeléseikkel 2013. március 7-ig nevezhetnek az általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások.

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/1201

Letölthető kép: Mátyás király fiatalkori ábrázolása a Thuróczy-krónika hasonmás kiadásában

http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/kiallitas/matyas/thuroczy_hasonmas.html

 

Keresd a kódot! – játékos vetélkedősorozat a láthatatlan egri remete emlékére

Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára februártól augusztusig tartó, hétfordulós játékos vetélkedősorozatot hirdet, Keresd a kódot! címmel. A vetélkedőre bárki benevezhet, aki kedvet érez a havonta megújuló feladatsorok megoldásához, s az azokért kapott titkosírás részletek megfejtéséhez.

 

Az avatatlan szemek előtt elrejtett írás nem állt távol a nagy írótól sem, hiszen Gárdonyi Géza titkosírással vezette naplóját, amely 1922-től, az író halálától egészen 1965-ig megfejtetlen maradt.

Z. Szalai Sándor írja Gárdonyi Géza titkosírással írt Titkosnaplójáról:

„Közel ötven esztendeig nyugtalanította-izgatta az érdeklődők figyelmét az a vaskos kötet, melyet Gárdonyi Géza titkosírással írt. Mint rejtélyes és féltett relikviát őrizték az egri emlékmúzeumban, s mivel tartalmát, hasznát, valamint latin betűs címfelirata (a Tibetan grammar) értelmét nem ismerték, titkosnaplónak vélték s keresztelték el.”

További információ a Titkosnaplóról: http://mek.oszk.hu/07000/07048/07048.htm

 

További részletek a vetélkedőről: http://www.sk-szeged.hu/1219

 

Színházi – könyvtári játékok

Hogyan kapcsolódik Szegedhez Mária főhadnagy zeneszerzője? Mi volt Pipás Pista leánykori neve? Melyik híres meseíró műve alapján készült a Pomádé király új ruhája című opera szövegkönyve? Mi annak a regénynek a címe, amelynek egyik fejezetét dolgozza fel a Zerline, a szobalány története című színmű? – … és még számtalan ehhez hasonló kvízkérdésre vár választ a Somogyi-könyvtár mind azoktól, akik szívesen kutakodnak egy-egy izgalmas információ után, vagy éppen ajándékáron szeretnének színházjegyet nyerni

A Szegedi Nemzeti Színház sokszínű repertoárjával várja látogatóit. A kínálat megtekintése előtt (vagy után) a Somogyi-könyvtár játékra hívja az érdeklődőket.

 

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/459

 

Kerestetik Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése – 3 megyés olvasási vetélkedő

A nemes vetélkedést a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a kecskeméti Katona József Könyvtárral és a Békés Megyei Tudásházzal és Könyvtárral közösen indította el. A versenyen a három megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád) településeinek könyvtárai, valamint olvasóik vehetnek részt. Az a település lesz a nyertes, vagyis a Dél-Alföld legtöbbet olvasó települése, amelynek lakói (1 lakosra számítva) a legtöbb könyvet olvassák el a 200 könyvet tartalmazó listáról a vetélkedő időtartama alatt, vagyis 2012. februárjától július végéig.

A játékban résztvevő települések minden elolvasott könyv után 1 pontot kapnak. (A könyv elolvasását az ellenőrző teszt helyes kitöltése igazolja.) Az összesített pontszám a települések lélekszámának arányában kerül kiszámításra.

A három megyére kiterjedő játék nyertes településének könyvtára 150.000,- Ft értékű könyvvásárlási utalványt kap jutalmul.

További részletek: http://olvasodelalfold.sk-szeged.hu/?page_id=30

 

Komment lehetőség lezárva.