Nyári aktualitások az Okmányirodán

A turisztikai főszezon elérkeztével, még a nyaralások megkezdése előtt érdemes áttekinteni, rendben vannak-e a családtagok „papírjai”, azaz személyi okmányai: az útlevél, a személyi igazolvány, a vezetői engedély és a diákigazolvány. Írásunkkal az okmányirodai ügyintézésben szeretnénk Olvasóink segítségére lenni.Leginkább talán az útlevél érvényességét érdemes ilyenkor megnézni, hiszen a többi személyi okmányunk év közben is használatban van, az útlevélre azonban ritkábban van szükség. Ha viszont szükség lenne rá, de nem érvényes, komoly problémát és kellemetlenséget okozhatunk magunknak. Ilyen esetben is van azért remény, hogy – gyorsított eljárás keretében – időre elkészüljön az útlevél, de érdemes tudni, hogy idéntől ez jelentős pluszköltséggel jár: 7 napos határidővel az alapdíjon felül 19 ezer, 3 napos határidővel pedig 29 ezer forintos sürgősségi díjat kell fizetnünk. Az 1 napos ügyintézés díja 39 ezer Ft az alapilletéken felül (az alapilleték felnőtt esetén 5 évre 7.500 Ft, 10 évre 14.000 Ft, gyermekekre 2.500 Ft). Az ügyintézés módjában egyébként a korábbiakhoz képest nincs változás, így a normál ügyintézés határideje sem változott, amely továbbra is 30 nap.

Köztudott, hogy az EU-s tagállamokba nem kell útlevél, elegendő a személyi igazolvány is. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a környékbeli nem EU-s országok többségébe is beutazhatunk személyi igazolvánnyal. Ez a lehetőség Horvátország, Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró esetében adott (így többek közt Görögországba is eljuthatunk, útlevél nélkül). A személyi igazolvány esetében is 30 nap az ügyintézési idő, 14 év fölött 1.500 Ft az illeték mértéke. Talán azt sem tudja mindenki, hogy már 14 év alatti gyermeknek is lehet személyi igazolványa (gyakorlatilag a születéstől fogva bármikor igényelhető a gyermeknek „személyi”), ráadásul díjmentesen.

Feltétlenül meg kell nézni nyár elején a vezetői engedély érvényességét is. Ennek is 30 napos ügyintézési ideje van, 4 ezer forintos illeték mellett. Jó tudni, hogy ideiglenes vezetői engedéllyel nem lehet külföldön gépjárművet vezetni.

Ez év márciusától a diákigazolvány kiállításához szükséges adatvételezés is az Okmányirodán zajlik. Az adatvételezéshez személyesen kell megjelenni, 14 év alatti gyermek esetében szülővel együtt, személyi igazolvánnyal (vagy útlevéllel) és lakcímkártyával. A diákigazolvány 1.400 Ft-os díját azonban továbbra is az iskolában kell befizetni, itt kell bemutatni az adatlapot is. Az elkészült diákigazolványt 2-3 hónapos átfutási idő után postai úton veheti át az igénylő.

 

Végezetül néhány közérdekű webcím, ahol okmányirodai ügyekben tájékozódhatnak Olvasóink. A szegedi okmányiroda webcíme: www.szegedvaros.hu (Okmányiroda menüpont), telefon: 62/421-300. Külföldi utazás előtt érdemes tájékozódni a www.kulugyminiszterium.hu oldalon, az Utazás külföldre menüpontban. És továbbra is a www.magyarorszag.hu oldalon zajlik az internetes időpontfoglalás.

A Központi Okmányiroda címe: 1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112.

 

Szabó László

 

Komment lehetőség lezárva.