Görkoris Európa Kupa Szegeden

Április 13. és 15. között Szegedre figyel az öreg kontinens görkorcsolyás társadalma, hiszen városunkban rendezik az Európa Kupa második fordulóját. A viadal érdekessége, hogy a felnőttek mellett a junior és kadet korosztály legjobbjai is összemérhetik gyorsaságukat. A szezon legjelentősebb hazai versenyéről Garzó Erikával, az EK főszervezőjével, a házigazda Tornádó Team szakosztályvezetőjével beszélgettem.Készen áll a Szatymazi utcai pálya az Európa Kupa mezőnyének fogadására?

Nagyon sokat dolgoztunk a pályán és környékén. Újra festettük a rajt-, és célvonalakat, járda- lapokat fektettünk, gereblyéztünk. A gyerekek és a szülők is hatalmas lelkesedéssel csinosították a pályát, amelyet a verseny idejére szivacsokkal veszünk körül. A kérdésedre válaszolva: készen állunk a mezőny fogadására és méltó kiszolgálására.

Milyen helyet foglal el a verseny a nemzetközi sportéletben?

Ha azt mondom, hogy tizenkét ország, mintegy 250 görkorisa áll rajthoz, és ebből 90 külföldi induló, köztük: szlovák, osztrák, német, lengyel, svájci, cseh, ukrán, szerb, szlovén, olasz, új-zélandi és kolumbiai versenyző, akkor állíthatom, hogy rangos seregszemle szervezői lehetünk. Házigazdaként csapatunk 40 fővel vesz részt az EK-n.

A versenyen kötelező lesz a doppingvizsgálat. Miért van erre szükség az utánpótlás korosztályban?

Két évvel ezelőtt, a dél-koreai versenyen a juniorok között öt doppingeset volt. A szúrópróbaszerű ellenőrzések nem a legkisebbeket érintik, hanem a 14-15 éveseket. A mintavétel előírás, de mi inkább tájékoztató jellegűnek szánjuk, hogy a gyerekek megtanulják: aki lebukik, nem csak az érmét veszíti el, hanem egészségét is veszélyezteti.

Milyen távokon mérhetik össze gyorsaságukat az indulók?

A pénteki nap az 500 méterek előfutamokkal kezdődik, majd jönnek a 300 méterek. Szombaton az 1000 méteres számokat rendezzük, valamint a fiatalabb korosztályok hosszútávjait. Vasárnap pedig a kadet, junior B, jun A és felnőtt korosztály hosszútávjaival, valamint a váltókkal  zárul a verseny.

Egy hazai rendezésű verseny mindig különleges az itthoni versenyzőknek. Mit vársz a klub indulóitól az Európa Kupán?

Minden korosztályban nagy nevek jönnek, ezért remek verseny várható. A szegediek jó helyezésekre esélyes versenyzői a felnőtt korosztályban Fehér Zoltán a legrövidebb távon, a junior A-soknál Dékány Bence, aki a pont és eliminációs versenyek specialistája. A Junior B-seknék Hülber Dánieltől várunk  jó időt és jó helyezést mind a rövid, mind pedig a hosszú távokon. A kadet korosztályunk nagyon erős, remélem, hogy mind a négy lányunk: Kopilovic Eleonóra, Gardi Dominika, Sántha Blanka és Deák Dóri is dobogón végez. És persze annak örülnék a legjobban, ha ezeket a sikereket szép számú szegedi közönség előtt arathatnák görkorcsolyázóink.

Szeberényi Klára

Komment lehetőség lezárva.