Megkezdődött a visszaszámlálás: hamarosan indul a kenus versenyszezon

Az EDF Démász fiataljai Kuala Lumpurban töltötték a februárt

Miközben a klub felnőtt kenusai: Vajda Attila, Horváth Gábor, Fürdök Gábor, valamint Makai Tibor a portugáliai, meleg vízi edzőtáborban készül a 2012-es regattákra, a trónkövetelők itthon hangolnak a szezon kihívásaira. Az alapozásról, valamint a soron következő feladatokról Kása Ferenccel, mindenki Kacsa bácsijával beszélgettem.

Hogyan sikerült túlélni a „nem szeretem” edzések sorát, vagyis az alapozást?

2011. októbere óta tartó, hosszú alapozási időszakon vagyunk túl. Az iskola miatt a kisebbeknek napi egy, míg a nagyobbaknak napi két edzést tartottunk. Váltakozva szerepelt a programban futás, kondi, tanmedence, tornaterem és úszás. Sokszor játékos foglalkozásokkal igyekeztünk megtörni a monotóniát.

Melyik korosztály pallérozódhat most a kezeid alatt?

1992-2003-ig terjedő korosztállyal foglalkozom fiam-kollégámmal, Kása Péterrel. Két „legidősebb” versenyzőnk: Szabó Gábor és Forgó Krisztofer. Ők az olimpiai „B” keret tagjaiként egy hónapig Malajziában edzőtáboroztak. Szeretnénk, ha már az idén borsot tudnának törni az „öregek” orra alá, ám a realitás inkább az U23 Európa-bajnokságon való részvétel kiharcolása lehet.

Hány kis kenus jár le a Vízitelepre?

Kása Péter kollégámmal mintegy 100 gyereket mozgatunk meg. Tavaly kezdtük el építeni a női kenus szakágat is. Már van egy 2000-res születésű Nagy Biankánk, aki technikailag olyan képzett, hogy a fiúkat is lepipálja. Érdekesség, hogy eredményei alapján a fiúk között lett kölyök válogatott, csak úgy, mint klubtársa, Hajdú Botond.

Mikor volt az idei első vízre szállás?

Az ifik és a serdülők március ötödike óta eveznek a Tiszán, a legkisebbek pedig március 20-án térdeltek hajóba.

Milyen erőpróbák várnak a versenyzőkre 2012-ben?

Április 22-én, a szokásos, EDF DÉMÁSZ Kupa Hanzók Örs Emlékverseny nyitja az évadot, és onnantól kezdve, augusztus közepéig, nincs megállás. A rövid pihenőt követően azután szeptemberben még lesz egy pár jelentős versenyünk. A megmérettetéseken a gyermek korosztálytól egészen a felnőttekig érdekeltek vagyunk.

Legjelentősebb seregszemléink között a Diákolimpát, valamint az Országos Utánpótlás Bajnokságokat említeném, míg két élversenyzőnkre az olimpiai- és az U23 válogató, valamint az EB vár.

Két kenust már említettünk a trónkövetelők sorából. Vannak-e további ígéretes versenyzők?

 A fizikai felmérő alapján a Gyermek korosztályunk létszámában és teljesítményben is a legerősebb, de – hűen a hagyományokhoz -, minden korosztályban vannak kivételes képességű versenyzőink. Szerencsére utánpótlásban sincs hiány, hiszen a Dózsa Iskola kajak-kenu sporttagozata évről-évre biztosítja a versenyzőket az EDF DÁMÁSZ Szeged VE-nek. Az országban egyedülálló tagozat létjogosultságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az olimpiai bajnok Vajda Attila, a világbajnok Horváth Gábor, vagy éppen az utánpótlás korosztály kiváló eredményei.

Milyen célt fogalmaztatok meg az idei versenyszezonra?

Az alapcél minden versenyzőnk esetében az, hogy szárnyalják túl eddigi eredményeiket és a legfontosabb viadalokon hozzák ki magukból azt, amire igazán képesek. Hogy ez mire lesz elég, az majd az adott megmérettetésen derül ki.

                                                                

A Héraklész Fizikai Felmérő Bajnokság szegedi eredményei

Győr, 2012. március 3.

A téli monoton, alapozó munka megszakításaként a győri Bercsényi Gimnázium tornacsarnokában rendezték a Héraklész Fizikai Felmérő Bajnokságot, amelyen mintegy 50 egyesület, 900 kajak-kenusa vetélkedett.

Az ifjú lapátosok Cooper-futásban, fekvenyomásban, húzódzkodásban valamint lábemelésben mérték össze fizikai felkészültségüket.

Az EDF DÉMÁSZ Szeged VE fiataljai ezúttal is kitettek magukért: az ún. Waxholm pontszámítás alapján az egyesület 33 fővel induló kenus gárdája megnyerte a szakág csapatversenyét. És ami még biztató a 2012-es szezonra nézve: huszonöten – több számban is – egyéni csúcsot javítottak.

Az egyesület összesítésben – a házigazda Győr mögött – az előkelő 2. helyet szerezte meg.

 

Az EDF DÉMÁSZ Szeged VE dobogós versenyzői:

 

I. hely :     Törköly Zoltán       kajak 1999.( szül. év)

Széll Balázs                     kajak 2000.

Csanki Imre                    kenu  2003.

Vass Bianka                   kajak 1999.

Varga Sára                      kajak 2000.

 

II. hely :  Sipos Dávid          kajak 1999.

Scherer Richárd      kenu 2000.

Kocsis Gergő                   kenu 2001.

Bereznai Balázs      kenu 2003.

Takács Gitta  leány          kajak 2002.

Juhász Laura  leány         kajak 2003.

 

III. hely :  Makra Gábor         kenu 1999.

Kocsis Ádám         kenu 2000.

Balogh Patrik        kenu 2003.

 

Felkészítő edzők :

Agócs Ágnes, Bátor Csenge, Demeter Irén, Váradi Márton  -  kajak

Kása Ferenc, Kása Péter  -  kenu

 

Szeberényi Klára      

 

Komment lehetőség lezárva.